Казахстан планира да експортира петрола си по тръбопроводите на Азербайджан, заобикаляйки

...
Казахстан планира да експортира петрола си по тръбопроводите на Азербайджан, заобикаляйки
Коментари Харесай

Казахстан с удар срещу Путин, ще изнася петрола си през Азербайджан -

Казахстан възнамерява да експортира петрола си по тръбопроводите на Азербайджан, заобикаляйки Русия. Общият размер на доставките на недопечен нефт се чака да бъде към 100 000 барела на ден (8% от общия обем), оповестява Ройтерс, базирайки се на свои източници.

По техни данни казахстанската държавна компания KazMunayGas и азербайджанската държавна компания SOCAR към този момент водят договаряния за продажба на 1,5 млн. тона нефт годишно. Очаква се договорът да бъде подписан в края на август. Транзитът по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан ще стартира през септември.

През 2023 година Казахстан възнамерява да транспортира още 3,5 млн. тона нефт по различен азербайджански водопровод до грузинското пристанище Супса.

Казахстан изнася повече от 80% от суровия си нефт по тръбопровода Тенгиз-Новоросийск на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК). През май обаче съдът в Приморск спря активността на компанията за един месец поради нарушавания при ликвидирането на нефтени разливи. През юни Ространснадзор изиска прекъсване на активността за три месеца.

След това президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев разпореди на KazMunayGas да изследва най-хубавите разновидности за осъществяване на Транскаспийския интернационален транспортен маршрут, който минава през Китай, Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия и продължава към Турция и европейските страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР